Geboortefotografie by The Antwerp Doula

Tweeëntwintig was ik toen ik voor het eerste in aanraking kwam met een reflex camera. Mijn echtgenoot heeft die gekocht omdat hij het op lange termijn een goeie “investering” vond mits ik toen voor het eerst in blijde verwachting was. Wat me onmiddellijk opviel is dat het echt heel zwaar en onhandig was, weggesmeten geld dacht ik…I’ve never been so wrong!
Tot mijn grote verbazing, ontdekte ik heel snel dat dit “toestel” veel meer was dan een gewone fototoestel en ook veel meer kon betekenen, voor mij, maar ook voor anderen…Was mijn partner toen niet thuisgekomen met zijn “nieuw speelgoedje”, had ik waarschijnlijk nooit geweten hoe groot mijn passie voor fotografie was.

Pijn, Vreugde, angst, tederheid, woede, dankbaarheid, vermoeidheid, liefde, verdriet, machteloosheid, verbazing, spontaneïteit,…al die emoties probeer ik in alle discretie en met heel veel respect op beeld te brengen. Oog voor detail is een “must have”. Daar bestaan geen opleidingen voor, je hebt het of je hebt het niet…net als een muzikaal oor, je wordt ermee geboren.

geboortefotografie
geboortefotografie

Nu laten we heel eerlijk zijn. Als ouders me enkel en alleen in dienst zouden willen nemen als geboortefotograaf zal ik hoogstwaarschijnlijk wijgeren. Waarom? Omdat ik een Doula ben en dat ben ik ook in hart en nieren. Vraag me niet om foto’s te trekken van een barende vrouw die het duidelijk moeilijk begint te krijgen, die verkeerd begint te ademen of in paniek slaat. Instinctief zal ik ingrijpen wat ook logisch is. Daar moet je zelfs geen Doula voor zijn. In samenwerking met een zelfstandige vroedvrouw of een ervaren Doula zou dit wel haalbaar zijn mits ik op voorhand weet dat ze de hele tijd op de juiste manier en door de juiste personen begeleid en ondersteund wordt.

Ik ben Doula met een passie voor fotografie en niet andersom. Ik ben geen fotograaf met een passie voor verloskunde.