Natuurlijke bevalling vs keizersnede
Pijn is iets dat men niet kan verwoorden, iets dat men per definitie wilt vermijden en zelfs voorkomen.
Maar wat als die pijn juist een welbepaalde functie heeft?
Pijn geeft een signaal aan ons brein dat er iets lichamelijk niet klopt, dat men in gevaar verkeert. De bekende “fight or flight reaction”, vecht of vluchtreactie is een natuurlijk beschermmechanisme om als mens te kunnen overleven.
De pijn die een barende vrouw tijdens de arbeid ervaart heeft daarentegen een heel belangrijke functie die tot “verlossing” leidt. Vechten of vluchten kan niet en is dus geen optie. 🤷🏻♀️
Natuurlijk bevallen?
Het is cruciaal om vrouwen voor te bereiden en hen een duidelijk en eerlijk beeld te geven van wat ze tijdens een bevalling of geplande keizersnede kunnen verwachten en ervaren.
Weten dat die pijn tijdelijk is. Dat er geen gevaar aan verbonden is. Dat ze er niet alleen voor staan. Dat buiten een keizersnede er oneindig veel opties zijn om hun pijn te verlichten, om hun angsten onder controle te houden. Daar zouden heel wat hopeloze mama’s baat aan hebben. Maar waar en bij wie kunnen ze daarvoor terecht? Bij een Doula…want daarvoor zijn we opgeleid.
Keizersnede?
Zwangere vrouwen worden de dag van vandaag continu geconfronteerd met allerlei medische handelingen en ingegrepen die vaak vermeden kunnen worden. Als een kindje bijvoorbeeld in stuit of dwars ligt, wordt maar al te snel een datum uitgekozen om een geplande keizersnede uit te voeren. Nochtans zijn er heel wat oefeningen die ze zelf kan uitvoeren om haar kindje alsnog op natuurlijke wijze te laten draaien en daar zijn ook geen risico’s aan verbonden. Als Doula heb ik me daarin verdiept en ben ik in het bezit van het certificaat “Spinning Babies”.
Informatie over natuurlijk bevallen of keizersnede
Bij Dr Google en op Facebook vindt ze ook nog eens een breed spectrum van wat er allemaal fout kan lopen tijdens de bevalling. Geen wonder dat ze daar nachtmerries van krijgt en het heel snel opgeeft…
Omdat zwangere vrouwen vaak onvoldoende informatie krijgen, proberen ze zelf informatie te vinden en trekken daaruit hun eigen conclusies. Met als gevolg dat ze de verkeerde beslissingen nemen of de beslissing aan iemand anders overlaten.
Een geplande keizersnede klinkt zalig als een vrouw schrik heeft om te bevallen. Ze weet precies wanneer en hoe ze gaat bevallen. Ze wordt plaatselijk verdoofd en een paar minuutjes later wordt haar kindje geboren. Ze zal er niets van voelen, neemt zo weinig mogelijk risico’s en kan daarna gewoon verder.
In de praktijk
In de realiteit is een keizersnede echter toch nog anders dan wat ze zich in eerste instantie had ingebeeld.
Het is hier niet de bedoeling om aanstaande mama’s schrik aan te jagen, maar hen een eerlijke beeld te geven van wat ze allemaal kunnen verwachten en ervaren tijdens en na een geplande of spoedkeizersnede.
Daar moet in principe elk mama op voorbereid zijn, zelf al kiest ze voor een natuurlijke bevalling, kan het altijd anders verlopen dan gepland.
Als een vrouw overtuigd is dat ze minder risico’s neemt, minder pijn en angst gaat ervaren door voor een geplande keizersnede te kiezen, zou het verstandig zijn om zich op voorhand te laten informeren.
Hoe verloopt dan zo’n geplande of spoedkeizersnede?
Wel…u komt terecht in een koude OK (operatiekamer) waar het licht heel fel is. Waar alles en iedereen steriel moet blijven. Uw armen dienen vastgebonden te worden om zeker te zijn dat u geen onverwachte bewegingen zou doen. Iedereen staat paraat om in te grijpen moest het nodig zijn. De Anesthesist, Gynaecoloog, assistent gynaecoloog, vroedvrouwen, uw partner, zijn allen gekleed in een blauwe of groene outfit waar enkel hun ogen zichtbaar zijn. Uw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte, worden voortdurend in de gaten gehouden.
Een aangename ervaring kan men dit echter niet noemen. Eens de verdoving uitgewerkt is, blijft u meestal met een pijnlijke litteken die weken, zelfs maanden nodig heeft om te herstellen.
Het klinkt verschrikkelijk, maar als u dit op voorhand weet kan u zich daar tenminste op voorbereiden, wat meestal niet het geval…en daar ligt vaak het probleem.
Als Doula vind ik het belangrijk dat u zelf een bewuste keuze kunt maken. Dat u zelf niet moet beginnen googelen om een beslissing te nemen, want dat maakt het nog erger.
Dat u voor een geplande keizersnede of een natuurlijke bevalling kiest, heeft voor mij weinig tot geen belang. U moet zich daar goed bij voelen!
Keizersnede soms de enige optie?
In sommige gevallen is een geplande keizersnede de enige optie uiteraard. Hierbij geef ik u een paar voorbeelden. Placenta Praevia, een mama met hartstoornissen, een kindje die het moeilijk begint te krijgen, een slecht werkende of loskomende placenta, Pre-eclampsie, noem maar op…Als Doula zal ik ook geen opties voorstellen die risico’s met zich meebrengen.
Maar als een mama de keuze heeft tussen een natuurlijke bevalling of een geplande keizersnede, is het de moeite waard om er even bij stil te staan en het een kans te geven. Want in tegenstelling tot wat ze zou kunnen denken, staat ze er niet alleen voor. Maanden op voorhand wordt u door mij ondersteund en begeleid. Tijdens de bevalling wijk ik niet van uw zijde en wordt u ook continu gerustgesteld en aangemoedigd door geweldige vroedvrouwen en uw partner die actief mee kan helpen om uw pijn te verlichten en u tot rust te brengen. Zou u die pijn toch niet kunnen verdragen, kunt u nog steeds overstappen naar een epidurale verdoving. Daar is het nooit te laat voor!
Een natuurlijke bevalling is ook niet aan iedereen besteed en daar hou ik altijd rekening mee. Ikzelf ben 3 keer met een epidurale verdoving bevallen. Mijn eerste bevalling was een hel en wens ik niemand toe! Ik had toen(16 jaar geleden…)niemand om mij te begeleiden tijdens de bevalling. Protocol…behalve mijn partner mocht niemand daar binnen! Een bad om mijn weeën op te vangen, daar kon ik van dromen!😂🤦🏻♀️
Conclusie
Er is dus heel wat veranderd op vlak van verloskunde de laatste jaren. Waarom zouden we er dan geen gebruik van maken? En ja…een epidurale verdoving maakt er ook deel van! Het is en blijft uw lichaam, uw bevalling, uw keuze!
Angst voor de pijn, schrik om te bevallen is volkomen normaal. Laat u op de juiste manier door de juiste persoon begeleiden en ondersteunen, want alles komt wel goed.