Ik heb om een epidurale verdoving gevraagd…SO WHAT?

Iedereen heeft het steeds over bevallen zonder epidurale verdoving, in alle vertrouwen en op eigen krachten. Het is zonder twijfel de mooiste ervaring die je als ouder kunt meemaken. Toch is dit niet voor iedereen weggelegd en al helemaal niet als je jarenlang paardgereden hebt. Je spieren zijn zodanig getraind om op te spannen, dat het heel moeilijk wordt om die tijdens een wee volledig te ontspannen. Het kan, maar daarvoor zou je best een paar HypnoBirthing sessies volgen, want alles draait rond ontspanning en de daarbij horende ademhalingstechnieken. De bedoeling is niet perse om zonder epidurale verdoving te bevallen, maar om die toch een beetje uit te stellen. Je baby krijgt dan de nodige tijd en ruimte om in de juiste houding in het bekken te dalen. Zo kun je in de meeste gevallen medische ingrepen en complicaties voorkomen. Mooi meegenomen niet?
epidurale verdoving
Nu…hoe vaak kom ik koppels tegen die het bijna niet durven te zeggen “Alexandra, we komen hier om begeleid en gerustgesteld te worden, om daar een mooie ervaring aan over te houden, voor de prachtige foto’s die je trekt, om mijn partner te ondersteunen en die vooral zoveel mogelijk te betrekken”. Nu, als je tussen de lijntjes leest, besef je al heel snel dat hun prioriteit duidelijk ergens anders ligt dan op “natuurlijke wijze” te bevallen, maar durven het niet luidop te zeggen uit angst dat ik daar commentaar op zou geven mits ik een doula ben…FOUT! Ik ben hier niet om jullie te brainwashen, maar om jullie gerust te stellen, te begeleiden, te informeren en te ondersteunen.
HET IS GEEN COMPETITIE DAMES! 
Om een epidurale vragen is geen teken van zwakte, maar eerder een teken dat je je eigen grenzen kent en die ook bewaakt. Wees trots op wat je WEL bereikt hebt! Je hebt tenslotte een prachtige baby ter wereld gebracht en dit maakt van jou een MAMA. En wat is er zo bijzonder aan het moederschap? Je bent ONVERVANGBAAR! Wat je ook in het verleden meegemaakt hebt, wat je ook meedraagt, je bent er klaar voor en moest je alsnog met angsten of twijfels zitten, aarzel niet om een doula te contacteren.
Wat betreft een geplande keizersnede. Wel…daar heb je ook enorm veel moed voor nodig en is niet te onderschatten. Petje af voor alle mama’s die daar bewust voor kiezen. Niet uit angst of onwetendheid, maar eerder vanuit hun buikgevoel. Er bestaat iets als een zesde zintuig en die moet je kunnen vertrouwen op alle vlakken en in alle opzichten.
Er zijn oneindig veel mogelijkheden…waar je ook voor kiest, sta ik steeds achter jouw beslissing.
Die woorden komen recht uit mijn hart in