Wat is een doula?

geboortefotografie

Beste mama’s en papa’s-in-spe,

Wie ben ik en wat kan ik jullie allemaal aanbieden?

VEEL!

Wat is een doula?

“Een doula is iemand die opgeleid is om jullie tijdens de gehele duur van de zwangerschaps, bevalling alsook de kraamperiode fysiek en emotioneel te ondersteunen en te begeleiden.”
Klinkt simpel, maar zo simpel is het eigenlijk niet…😉

Wat moet een doula kunnen?

Als Doula moet ik me aan heel wat omstandigheden kunnen aanpassen. Onder andere, het ziekenhuis waar ik opgeroepen word, elk ziekenhuis heeft namelijk zijn eigen protocol die ik nauwkeurig moet volgen en duidelijk moet doorgeven aan mijn klanten. Ik moet me ook kunnen aanpassen aan het koppel zelf, aan hun wensen en wat ze van mij verwachten (Iedereen is anders, de ene vraagt wat meer aandacht en ondersteuning, de andere heeft juist meer ruimte nodig)
Ik moet me uiteraard aanpassen aan onregelmatige en vooral onvoorspelbare werkuren🤷🏻‍♀️
Een dagje met mijn familie op uitstap, is niet zo vanzelfsprekend zou ik zeggen…Part of the game!😏
Ik werk zowel overdag als ‘s avonds, voor pre-en postnatale consultaties maar ook ‘s nachts als ik opgeroepen wordt voor een bevalling uiteraard 😉💁🏻‍♀️

Doula zijn is een bewuste keuze

Ik heb er bewust voor gekozen om dag en nacht klaar te staan en beschikbaar te zijn voor mijn mama’s, ook al zitten ze nog niet aan hun 37 weken zwangerschap. (Ben ook steeds bereikbaar)
Hebben ze een miskraam of andere complicatie meegemaakt, blijven ze mijn mama’s…ik ben hun Doula “for better or for worse 💞”

Waarom kiezen ze mij als Doula?

Daar zijn 1001 redenen voor…
De ene kiest mij als doula omdat die heel graag zonder epidurale verdoving of onder water wilt bevallen.

De andere omdat ze spijtig genoeg een nare ervaring (trauma) heeft overgehouden uit haar vorige bevalling en ongelooflijk schrik heeft om dit nog eens te moeten meemaken. (Werden vaak aan hun lot overgelaten…)
Na een geplande of spoedkeizersnede zou ze het eens een kans willen geven om op natuurlijke wijze te mogen bevallen, wat meestal ook lukt! 😊
Anderen omdat ze het emotioneel heel zwaar hebben (Na het verlies van een dierbare, een zwaar verleden hebben of omdat het gewoon allemaal teveel wordt…)
Anderen zitten weer met oneindig veel vragen en onzekerheden en willen zo goed mogelijk voorbereid zijn op het ouderschap en uiteraard ook op de bevalling zelf.
Alleenstaande mama’s of mama’s die op hun partner niet echt kunnen rekenen omdat ze bijvoorbeeld niet tegen bloed kunnen 💉😓🤦🏻‍♂️
Anderen kiezen mij weer omdat ik drietalig ben en kunnen zich dan ook beter uitdrukken in het Engels of in het Frans.

Dit zijn “de meest voorkomende” redenen waarom ze mij als Doula kiezen.

Ze weten dat ze vanaf dan continu op mij kunnen rekenen.

U zult nog steeds nauwkeurig opgevolgd moeten worden door uw gynaecoloog of vroedvrouw omdat ik als Doula GEEN medische beslissingen mag nemen noch medische handelingen mag uitvoeren.
In overleg met uw arts of vroedvrouw bekijken we samen hoe we uw wensen, die we samen op voorhand hebben besproken, kunnen verwezenlijken, zonder enige medische risico’s te nemen.

Als Doula zal ik heel veel voor jullie betekenen, ook op lange termijn…
Niet alleen omdat het mijn passie is en ik die samen met jullie wil delen, maar ook en vooral omdat ik mijn levenservaring wil doorgeven.

Jouw levenservaring?!

Hoe oud ben je dan krijg ik dan vaak te horen? 😂😍
Ik ben 39!
19 jaar getrouwd, mama van 3 kinderen, 2 dochters en 1 zoon (16, 13 en 5 jaar), heb ook al vrij veel meegemaakt in mijn leven…

Wat ooit mijn hart en ziel gebroken heeft, maakt dat ik vandaag mijn kracht en steun kan doorgeven aan die mama’s die het zo hard nodig hebben. ❤️

This is me…Alexandra,
Doula in heart and soul 💫